5 Stappen die je moet doorlopen voor het kopen van je eerste huis
Je huurt een appartement of je woont nog thuis bij je ouders en je hebt de keuze gemaakt: je gaat je allereerste huis kopen. Dit is leuk maar ook ontzettend spannend. Er komt veel bij kijken wanneer je een huis wilt kopen en je weet misschien nog niet wat je te wachten staat. Er zijn namelijk veel stappen die je moet doorlopen, zoals bezichtigingen, biedingen, hypotheken en nog veel meer. Het is daarom belangrijk dat je de belangrijkste stappen goed in beeld hebt voordat de zoektocht begint naar je eerste huis. Daarom helpen wij je graag op weg en hebben wij de 5 belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet zodat jij goed voorbereid bent als jij je eerste huis gaat kopen.
Stap 1: Inzicht krijgen in de financiële mogelijkheden en je maximale hypotheek
Voordat je op zoek gaat naar je eerste woning, is het belangrijk om te bepalen wat jouw financiële mogelijkheden zijn en wat de maximale hypotheek is die je kan krijgen. Dit zodat je weet hoeveel je kan besteden en dat je tijdens de volgende stappen niet voor verrassingen komt te staan of dat het dan blijkt dat jouw droomhuis te duur is.
Wat jouw financiële mogelijkheden zijn en dus wat je maximale hypotheek kan zijn, hangt af van factoren zoals je inkomen en of je alleen of met een partner een huis gaat kopen. Of je beschikt over eigen geld of steun van je familie maar ook of je in aanmerking komt voor een starterslening. Door in gesprek te gaan met experts kan je snel en nauwkeurig jouw maximale hypotheek berekenen.
Stap 2: Op zoek naar je droomhuis
Nu je goed in beeld hebt wat je financiële mogelijkheden zijn, kan misschien wel het leukste echt gaan beginnen: op zoek naar jouw droomhuis. In deze tijd is de eerste stap in de zoektocht gemakkelijk gezet. De zoektocht naar een eerste woning begint meestal op het internet. Maar zorg er eerst voor dat je jouw woonwensen in kaart hebt.
Je kan ervoor kiezen om zelf op zoek te gaan naar een mogelijke woning, of je kiest ervoor om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit kan zeker handig zijn als je weinig ervaring hebt op de woningmarkt. Deze makelaar kent namelijk de ins and outs van het zoeken en het kopen van een eerste huis.
Tijdens de zoektocht naar je nieuwe woning, zal je veel woningen bezichtigen. Wanneer je voor het eerst naar een woning gaat kijken kan dit aanvankelijk spannend zijn, maar je zult zien dat het erg waardevol is. Tijdens een bezichtiging merk je nog meer dingen op dan wanneer je het huis online bekijkt. Daarnaast kan je meteen de straat, de wijk en de omgeving bekijken. Bekijk dus niet alleen de woning zelf, maar ook zeker de rest. Dit is bijna net zo belangrijk. Zorg er ook voor dat je kritische vragen stelt wanneer je een huis aan het bezichtigen bent. Wil je nog meer tips voor wanneer je een huis gaat bezichtigen? Wij hebben 10 Tips voor het bezichtigen van een huis voor je op een rijtje gezet.
Stap 3: Een bod uitbrengen
Je hebt je droomhuis gevonden waar jij jezelf in ziet wonen. Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Op basis van de vraagprijs, de waarde van het huis en het maximale bedrag dat je kunt lenen, bepaal je wat je eerste bod gaat worden. Maar zorg dat je van tevoren goed in beeld hebt wat je maximaal wilt bieden, het is namelijk best mogelijk dat je openingsbod niet wordt geaccepteerd. Door van tevoren te bepalen wat je maximaal wilt betalen, heb je zekerheid dat je niet over je budget en mogelijkheden heen gaat. Heb je het bod uitgebracht? Dan zit er niks anders op dan afwachten of het bod geaccepteerd wordt.
Stap 4: Een hypotheek afsluiten
Heb je een huis gevonden en is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan kan je het voorlopig koopcontract tekenen en moet je een hypotheek regelen. Kies een betrouwbare notaris, regel een taxatie om de daadwerkelijke woningwaarde te achterhalen en eventueel een bouwkundige keuring om verborgen gebreken te achterhalen. Wanneer je dit allemaal hebt doorlopen kan je een hypotheek regelen en het officiële koopcontract tekenen. Er zijn verschillende soorten hypotheken waar je uit moet kiezen, wordt het een lineaire hypotheek of een annuïtaire hypotheek? Ga in gesprek met hypotheekadviseurs en laat je begeleiden bij het maken van deze beslissing. Zo weet je zeker dat je eindigt met een passende hypotheek. Bekijk ook de mogelijkheden voor de Nationale Hypotheek Garantie, maar dit lees je allemaal in een apart blog waar wij de NHG voor jou uitleggen.
Stap 5: Je huis inrichten
Zo, je hebt je hypotheek geregeld en je bent nu officieel eigenaar van je eerste huis. Gefeliciteerd met het regelen van je hypotheek en het officieel worden van een huiseigenaar! Nu is het tijd om te verhuizen, je huis in te richten en te gaan genieten. Maar naast het kopen van meubels, moet je er ook voor zorgen dat je de juiste verzekeringen afsluit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opstalverzekering of een inboedelverzekering. Als alle verzekeringen ook geregeld zijn, kan je écht zorgeloos genieten van je nieuwe huis.
Veelgestelde vragen
Naast de verschillende stappen, kan het goed zijn dat je enkele vragen hebt wanneer je jouw eerste huis wilt gaan kopen. Daarom hebben wij de veelgestelde vragen van starters ook op een rijtje gezet.
Kan ik met een BKR-registratie een hypotheek afsluiten en een huis kopen?
Het is mogelijk om met een BKR-registratie een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen, maar het hangt af van de specifieke omstandigheden en de regels van de geldverstrekker. BKR (Bureau Krediet Registratie) is een organisatie die gegevens over je financiële geschiedenis bijhoudt, zoals je betalingsgedrag en je schulden. Als je in het verleden problemen hebt gehad met het terugbetalen van leningen, kan dit invloed hebben op je kredietwaardigheid en dus het vermogen om een hypotheek te krijgen.
Wat is het verschil tussen een lineaire hypotheek en een annuïtaire hypotheek?
Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing, waarbij het bedrag aan aflossing elke maand daalt. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag bestaande uit een combinatie van rente en aflossing, waarbij het bedrag aan aflossing stijgt. Het verschil zit in hoe de maandelijkse uitgaven verdeeld zijn tussen rente en aflossing.