Hoe lang duren verschillende fases van je hypotheekproces?

Wanneer je jouw droomhuis gevonden hebt en van plan bent om een hypotheek aan te vragen, heb je jezelf vast afgevraagd: hoe lang duurt een hypotheekaanvraag en wat komt hier allemaal bij kijken? Het hypotheekproces kan soms als een doolhof aanvoelen. Vol documenten, hobbels en onverwachte vertragingen. Je leest hier meer over hoe lang de verschillende fases van een hypotheekaanvraag duren en wat je kunt verwachten. Daarnaast vind je handige tips die het hypotheekproces kunnen versnellen.
 

  • Uit welke stappen bestaat een hypotheekaanvraag?
  • Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?
  • Belangrijke info om voor te bereiden voor een aanvraag
 

Alle stappen van het hypotheekproces op een rijtje

 

Oriëntatiefase


In deze fase oriënteer je je op de mogelijkheden. Je bekijkt wat je financieel kunt dragen en onderzoekt verschillende hypotheken en aanbieders (hypotheekverstrekkers).

Duur: één tot twee weken
 

Hypotheekadvies en definitieve offerte door een hypotheekadviseur


Je wint advies in bij een hypotheekadviseur die je situatie bekijkt en samen met jou de beste hypotheekvorm en -verstrekker kiest. Vervolgens ontvang je een hypotheekofferte die past bij jouw situatie.

Duur: één tot drie weken
 

Het aanvraagproces


Je dient een aanvraag in bij de gekozen hypotheekverstrekker. Dit houdt in dat je alle gevraagde documenten en gegevens verzamelt en indient. Dit zijn een aantal documenten zoals bewijs van inkomen, werkgeversverklaring, bankafschriften, en gegevens over de aan te kopen woning.

Duur: één tot twee weken
 

Beoordeling en goedkeuring


De hypotheekverstrekker beoordeelt jouw aanvraag en de bijgeleverde documentatie. Ze kijken naar je kredietwaardigheid, het risico, en of de woning voldoet aan de gestelde eisen voor de hypotheek.

Duur: één tot drie weken
 

Taxatie


De hypotheekverstrekker zal in veel gevallen een taxatie van de woning vereisen om te bevestigen dat de waarde van het onroerend goed de hypotheeklening rechtvaardigt.
 

Bindend aanbod en acceptatie


Nadat je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een bindend aanbod van de hypotheekverstrekker. Wanneer je dit aanbod accepteert, ga je formeel akkoord met de voorwaarden van de hypotheek.

Duur: meestal krijg je een bedenktijd van enkele dagen tot een week.
 

Notariële afhandeling 


De laatste stap is de notariële afhandeling waarbij de hypotheekakte wordt opgemaakt en ondertekend. Dit is ook het moment waarop het voorlopig koopcontract wordt overgezet naar de koopakte van je huis en de eigendomsoverdracht plaatsvindt.

Duur: één tot twee weken


Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?


Veel mensen vragen zich af hoe lang het duurt voordat een aanvraag voor een hypotheek volledig is verwerkt en goedgekeurd. Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag dan precies? De duur van een volledige hypotheekaanvraag kan sterk verschillen en soms langer duren, maar gemiddeld duurt het hypotheekproces vier tot acht weken. Dit is vanaf het moment dat de aanvraag is ingediend tot het moment dat er een definitieve goedkeuring is. Goede voorbereiding en het direct beschikbaar zijn van alle benodigde documenten kunnen ervoor zorgen dat het proces sneller verloopt. Ook kan de keuze van een aanbieder invloed hebben op de snelheid. Sommige verstrekkers doorlopen een hypotheekproces sneller dan anderen.

Hoe snel een hypotheekaanvraag duurt verschilt dus enorm per persoon en situatie. Over het algemeen, als je alle documenten direct beschikbaar hebt, loopt het proces redelijk snel. Zorg ervoor dat je rekening houdt met een langere periode dan verwacht, zodat het minder tegenvalt als de aanvraag van de hypotheek uitloopt.


Belangrijke info om voor te bereiden voor een aanvraag


Het fundament van je hypotheekaanvraag


Voordat je een hypotheek aanvraagt is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereid. De voorbereidingsfase is de basis van het gehele hypotheekproces. In deze fase verzamel je niet alleen alle nodige documenten, maar het is ook een moment om je financiële gezondheid te bekijken. De snelheid van deze fase hangt af van hoe georganiseerd en voorbereid je bent. Factoren zoals kredietwaardigheid en stabiliteit van je inkomen spelen hier een grote rol. Een tip is om al je schulden en kredieten op orde te hebben en je kredietrapport te controleren op eventuele fouten. Dit kan de goedkeuring versnellen.


Waarom duidelijkheid het proces versnelt


Tijdens de aanvraagfase is het tijd voor het aanleveren van je complete financiële dossier bij de hypotheekaanbieder. Deze fase kan flink vertragen wanneer er onduidelijkheden in je documentatie zitten. Zorg er daarom voor dat alles helder en compleet wordt ingediend. Communicatie met je hypotheekadviseur is cruciaal; zij kunnen je adviseren over mogelijkheden of onduidelijkheden en helpen deze te verhelderen in de documenten.


Begrip van goedkeuring fase


Na de aanvraag start de beoordelingsfase. Hierin beoordeelt de hypotheekverstrekker of je financieel in staat bent de hypotheek te dragen. Factoren zoals je schuldratio, je werkgeschiedenis en de waarde van het onroerend goed worden nauwkeurig geanalyseerd. Vertragingen kunnen optreden als de marktsituatie verandert of als er hindernissen zijn met het taxatierapport. Door vooraf een realistische taxatie en financiële analyse te hebben, kun je deze fase versnellen.


Hoe lang duurt een goedkeuring hypotheek


De fase van goedkeuring duurt meestal tussen één tot twee weken. De verschillende stappen van de hypotheek goedkeuring bestaan uit: voorlopige goedkeuring, beoordeling, definitieve goedkeuring en ondertekening.

De voorlopige goedkeuring ontvang je zodra de gevraagde documenten kloppend zijn voor een aanvraag. Dit is een indicatie dat je aanvraag in principe is goedgekeurd, maar nog onder voorbehoud van verdere verificatie.

Daarna volgt er een beoordeling van de documenten. De hypotheekverstrekker controleert alle gegevens en beoordeelt de waarde van de woning op basis van de taxatie. Dit kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van hoe snel de taxatie geregeld kan worden en hoe complex de financiële situatie is.

Na succesvolle verificatie en evaluatie van alle risico's ontvang je van de hypotheekverstrekker een definitieve goedkeuring. Dit betekent dat de lening doorgaat zodra er aan alle voorwaarden wordt voldaan. De laatste stappen bestaan dan uit het ondertekenen van de hypotheekdocumenten.


Cruciale laatste stappen


Nu alles goed is en de hypotheek volledig geregeld is, ontvang je een definitieve acceptatie van de hypotheek. De afrondingsfase omvat het tekenen van de hypotheekakte en indien nodig het royeren van een oude hypotheek. Deze fase wordt vaak als een formaliteit gezien, maar er kan vertraging oplopen door administratieve problemen. Een duidelijke planning en heldere communicatie met de notaris en andere betrokkenen zijn zeer belangrijk om het proces snel te laten verlopen.


Hypotheek geregeld? Tijd om te royeren


Wanneer je van een oude naar nieuwe hypotheek overgaat, bijvoorbeeld wanneer je een nieuw huis koopt of wanneer je de hypotheek wilt oversluiten, moet je jouw hypotheek royeren. Royeren betekent in het Nederlands rechtssysteem dat iets wordt verwijderd of doorgehaald.


Wat is het royeren van een hypotheek?


Wanneer je een huis met hypotheek hebt en wilt verhuizen naar een ander huis of je wilt jouw hypotheekvoorwaarden verbeteren, moet er gezorgd worden dat de oude hypotheek wordt overgezet naar de nieuwe. Allereerst moet je de oude hypotheek 'weghalen' of 'royeren'. Dit betekent dat je deze hypotheek afbetaalt en zorgt dat deze niet meer geregistreerd staat als een schuld die op je huis rust. Dat doe je omdat je anders niet vrij bent om je huis te verkopen of een nieuwe, betere hypotheek te nemen.

De notaris speelt hierbij een belangrijke rol. Hij of zij zorgt dat er officieel in de boeken (bij het Kadaster) wordt aangepast en dat de oude hypotheek niet meer geldig is. Dit gebeurt met een document dat de notaris maakt, genaamd de 'royementsakte'.

Tegelijkertijd helpt de notaris je met het regelen van je nieuwe hypotheek. De nieuwe hypotheek wordt ook geregistreerd bij het Kadaster, zodat alles officieel is en de bank zekerheid heeft dat ze kunnen ingrijpen als er iets misgaat met de betalingen.

Dus in de basis betekent royeren dat de oude hypotheek wordt verwijderd en een nieuwe wordt opgesteld. Waarbij alles officieel geregeld wordt zodat je zonder problemen van je oude naar je nieuwe hypotheek kunt overstappen. Dit proces zorgt ervoor dat alles netjes en volgens de regels verloopt en de documenten kloppend zijn.


Hoe lang duurt het royeren van een hypotheek


Het royeren van een hypotheek is meestal een snel proces, mits alle benodigde documenten correct zijn aangeleverd en er geen hindernissen zijn. Over het algemeen kan dit proces vooral variëren in duur door de volledigheid van de documenten, werkdruk van het Kadaster en de communicatie tussen de hypotheekverstrekker en de notaris. Het royeren van een hypotheek duurt doorgaans enkele dagen tot twee weken.


Goed voorbereid het hypotheekproces in


Het hypotheekproces doorloopt verschillende fases, van oriëntatie tot notariële afhandeling en het royeren van een oude hypotheek. Elke fase heeft een eigen duur en vereisten. Gemiddeld duurt het proces vier tot acht weken, maar dit kan variëren per situatie. Grondige voorbereiding en duidelijke communicatie kunnen het proces versnellen. Het royeren van een oude hypotheek, een laatste cruciale stap, vereist zorgvuldige afhandeling. Door alle aspecten van het hypotheekproces goed te begrijpen en voorbereid te zijn, kun je de kans op vertragingen vanuit jouw kant minimaliseren en sneller genieten van je nieuwe woning.

Lees ook ons blog waarin we uitleggen wat een hypotheekverklaring is: Wat is een hypotheekverklaring?