Hoe bepaal ik de waarde van mijn huis?
Je vraagt het je vast weleens af: "Wat is mijn huis nu eigenlijk waard?". Of je nu van plan bent om je woning te verkopen, verbouwen of gewoon nieuwsgierig bent, het is altijd goed om te weten wat je woning daadwerkelijk waard is. In dit blog vertellen we je hoe je de waarde van je huis kunt bepalen.
Wat is woningwaarde?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat woningwaarde nou precies is, voordat we de woningwaarde berekenen. De woningwaarde is de geschatte prijs die je huis op dit moment kan opleveren op de vastgoedmarkt. Het is een belangrijk getal, omdat het een grote rol speelt in financiële beslissingen met betrekking tot onroerend goed.
Marktwaarde van een woning
De marktwaarde van een woning is de prijs die potentiële kopers in die markt bereid zijn te betalen en een verkoper bereid is te accepteren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Zo draagt bijvoorbeeld de locatie van de woning hieraan bij, maar ook de staat van de woning, economische omstandigheden en recente verkopen van vergelijkbare woningen op de vastgoedmarkt. De marktwaarde van een woning kan daarom op ieder moment veranderen. Je moet je woningwaarde dus vaak opnieuw bepalen als deze ergens voor nodig is, om er zeker van te zijn dat het om de actuele waarde gaat.
Wat is het verschil tussen de marktwaarde en WOZ-waarde van een woning?
Een veel geziene verwarring is het verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde van een woning. De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente en is vooral relevant voor belastingdoeleinden. Vaak is een WOZ-waarde lager dan de marktwaarde, wat belastingtechnisch gunstig kan zijn. Wil je echter weten hoeveel de verkoopwaarde van je huis zou zijn? Dan is het beter om te kijken naar de huidige marktwaarde.
Wat bepaalt de waarde van mijn huis?
Wat je huis waard is, wordt bepaald door verschillende factoren. Door te begrijpen hoe deze positieve en negatieve factoren op elkaar inwerken, kun je beter begrijpen hoe de waarde van een woning tot stand komt. Daarom lichten we hier de belangrijkste factoren uit die bepalen wat je woning waard is. Om een goede indicatie te kunnen geven van de waarde van je woning moet je onder andere rekening houden met de volgende factoren:
Locatie:
De locatie van je huis is een van de meest invloedrijke factoren bij het bepalen van de woningwaarde. Hoe dichtbij je bij bepaalde voorzieningen, scholen en openbaar vervoer zit, maar ook de veiligheid van de buurt spelen hierin een grote rol.
Staat van het huis:
De waarde van de woning wordt natuurlijk ook beïnvloed door de algemene staat en het bouwjaar van het huis. Of alles goed is onderhouden of gerenoveerd, heeft directe invloed op de waarde van de woning.
Energielabel van het huis:
Wanneer je door goede isolatie en investeringen in duurzame energie energiezuinigheid creëert, bijvoorbeeld door zonnepanelen, dan draagt dit ook bij aan de waarde van de woning. Het huis biedt namelijk een waardevermeerdering voor kopers omdat ze rekening kunnen houden met lagere energiekosten en woonlasten in de toekomst.
Grootte en indeling:
Natuurlijk is de woonoppervlakte ook een belangrijke factor van de waardebepaling, maar ook het aantal kamers in de woning speelt een rol.
Vraag en aanbod:
De waarde van je woning is een momentopname en kan voortdurend veranderen. Dit komt voor een deel door de verandering in vraag en aanbod. Wanneer de hoeveelheid alternatieven erg hoog is, dan zal dat de woningwaarde negatief beïnvloeden. Aan de andere kant wordt je woningwaarde hoger wanneer er weinig vergelijkbare woningen worden aangeboden. Het is dus erg afhankelijk van hoeveel soortgelijke woningen er worden aangeboden op de woningmarkt.
Wat is mijn huis waard?
Zoals benoemd zijn er veel factoren die de woningwaarde beïnvloeden. Het is dus erg lastig om zelf te achterhalen wat je huis waard is. Voor een accurate berekening van de waarde van je woning heb je dus een officiële taxatie nodig. Zonder een taxatie van een makelaar of taxateur kun je waarschijnlijk wel een globale inschatting van de waarde van je huis berekenen, maar wil je je taxatie goed laten uitvoeren, dan kan een taxateur of makelaar je daar het beste bij helpen.
Wat bepaalt de actuele waarde van een woning?
De actuele waarde van de woning is de geschatte woningwaarde op een specifiek moment in de tijd. Deze wordt ook beïnvloed door de omstandigheden op de woningmarkt en andere factoren. Het is dus belangrijk om de woningmarkt in de gaten te houden wanneer je een schatting van de waarde van je huis gaat berekenen.
Wat is mijn geschatte woningwaarde?
Om de geschatte waarde van je huis te bepalen, kun je verschillende methoden gebruiken. Een veelgebruikte optie is een inschatting te laten maken door een gratis online rekentool. Zo een calculator kijkt naar dezelfde soort huizen als de jouwe en gebruikt de beschikbare data van deze referentiepanden om een inschatting te maken van de woningwaarde. Besef je wel altijd dat dit een inschatting is, en dus geen officiële waardebepaling.
Hoe kun je de waarde van een woning verhogen?
Je kunt de waarde van de woning verhogen door slim te investeren in bepaalde onderdelen van het huis. Dit kan een overweging zijn wanneer je van plan bent om in de toekomst je woning te gaan verkopen. Slimme investeringen kunnen de verkoopprijs uiteindelijk met meer verhogen dan de initiële investering is geweest. Enkele manieren om de waarde van je huis te verhogen zijn:
Renovatie en verbeteringen:
Zeker in het geval van een oud huis kan het slim zijn om bepaalde delen van het huis te renoveren. Het upgraden van bepaalde delen van het huis zoals de keuken of badkamer kan ook de waarde verhogen.
Onderhoud:
Wanneer je ervoor zorgt dat het huis goed is onderhouden, dan zal dit ook zorgen voor een waardeverhoging. Dit houdt in: regelmatig schilderen, dakreparaties en tuinonderhoud. Houd je huis in topconditie en verhoog de waarde.
Energie-efficiëntie:
Investeer in duurzaamheid en maak je huis klaar voor de toekomst. Dat bespaart je nu energiekosten en voegt ook nog eens waarde toe aan je woning.
Wil je meer dan alleen de waarde van je huis weten?
Wanneer je meer wilt dan enkel een schatting van een waardebepaling, dan is het verstandig om de hulp van een erkend makelaar of taxateur in te schakelen. Zo weet je dat de waardebepaling voldoet aan alle richtlijnen en deze dus bruikbaar is voor het doel waar je deze voor nodig hebt. Weet je niet of je een taxatie of waardebepaling nodig hebt? Lees dit blog of vraag ons gerust om meer informatie.